luni, 23 februarie 2009

In spatiu peste 10 ani ...


Americanii simt în ceafă suflarea fierbinte a europenilor în materie de vehicule spaţiale. Sau, cel puţin, aşa cred cercetătorii britanicii, care vor să pună la punct un avion spaţial revoluţionar.
Skylon ar trebui să fie gata în mai puţin de 10 ani şi să transporte pe orbita terestră diverse încărcături (până la 12 tone), fără a fi nevoie de o lansare de la un centru spaţial, aşa cum se întâmplă cu rachetele actuale.
Acest avion va putea decola de pe orice aeroport convenţional, va ajunge la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) sau la diverşi sateliţi, ce au nevoie de întreţinere, şi se va întoarce pe Pământ la fel de simplu.
BBC notează că rolul cel mai important în acest proiect îl are sistemul de propulsie SABRE, o îmbinare între motorul de avion cu reacţie şi cel de rachetă.
Soluţie economică pentru cercetare
Proiectul Skylon este derulat de compania britanică Reaction Engines, care colaborează cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA), cu cea germană (DLR) şi cu Universitatea din Bristol.
Investiţiile totale se vor ridica la circa 6 milioane de lire sterline (6,8 milioane de euro), din care 900.000 (1 milion de euro) vor fi fonduri europene.
Comparativ, proiectul Ariane 5, dezvoltat de europeni ca replică la programele spaţiale americane, a costat 160 de milioane de euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu