joi, 28 mai 2009

CyberCar, maşina fără şofer dirijată cu telefonul mobil


Oraşele viitorului ar putea fi la fel de aglomerate din punctul de vedere al traficului, dar nu vom mai auzi şoferi claxonându-se şi înjurându-se cu foc. Acest lucru va fi posibil datorită faptului că ei vor lipsi cu desăvârşire.
Compania franceză INRIA desfăşoară de peste zece ani un proiect în acest sens. Rezultatul se numeşte CyberCar şi este un vechicul electric de mici dimensiuni, cu două locuri, ce poate fi dirijat printr-o tehnologie similară cu cea care ghidează rachetele militare.Primele prototipuri, prezentate la Future Mobility Solutions Conference din Helsinki, seamnă cu maşinuţele folosite de jucătorii de golf, nu au suspensii şi beneficiază de un sistem computerizat de navigare, extrem de precis.Pasagerii pot programa traseul urmat de automobil printr-un touchscreen conectat la GPS sau cu ajutorul telefonului mobil, iar o voce virtuală oferă informaţii privind drumul de parcurs. De asemenea, date despre trafic sunt disponibile pe Internet. Un dispozitiv laser previne ciocnirea cu obstacolele ivite în cale.
Potrivit
Reuters, aeroportul Heathrow din Londra (Marea Britanie) utilizează deja maşini CyberCar, dar va dura câţiva ani până când acestea vor fi văzute pe străzi.
Un prim pas în această direcţie îl reprezintă construcţia unui cartier de 30.000 de locuitori în oraşul Vantaa, din apropierea capitalei finlandeze Helsinki, unde autorităţile intenţionează să introducă noile automobile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu